Samen spelen en leren op de Bijenkorf

 

Leren samenleven is een belangrijk doel in onze Jenaplanvisie. Door samen te spelen en werken oefen en leer je om samen te leven. School is bij uitstek een plek waar dit continue gebeurt. 

 

Als team kijken we steeds naar wat kinderen nodig hebben om hen te ondersteunen in het samen leren en spelen. Daar horen gezamenlijke afspraken bij en een positieve, stimulerende speelleeromgeving.  Er zijn afspraken die gelden voor de eigen stamgroep en schoolbrede afspraken.  

 

De schoolbrede afspraken zijn samen opgesteld en visueel gemaakt. Deze worden regelmatig in elke stamgroep besproken. Alle kinderen kennen de afspraken. Het is mooi wanneer je ook als ouder hier met je kind over kan spreken.  

 

Een aantal algemene afspraken zijn: 
- In het gebouw wordt er rustig, wandelend gelopen. 
- Tijdens de pauze gaan alle kinderen naar buiten. Niemand blijft binnen.  
- Wanneer kinderen tijdens de pauze dringend naar het toilet moeten, dan vragen zij toestemming aan leerkracht die buiten surveilleert. De surveillerende leerkracht geeft dan een ‘wc-kaartje’ aan het kind.  
- Bij een probleem lossen de kinderen dit a.d.h.v. de Beslisboom Samen Spelen op. Deze kaart hangt op verschillende plekken voor de ramen zodat ze buiten zichtbaar zijn.  
- Wanneer een kind grensoverschrijdend gedrag vertoont (zoals schelden, schoppen, slaan), dan is de consequentie dat ze er even niet bij kunnen zijn, tot er ruimte is om dit samen op te lossen. Het kind krijgt dan tijdelijk een plek buiten de groep. Het samen oplossen wordt daarna door de stamgroepleerkracht opgepakt.  

 

Wanneer grensoverschrijdend gedrag zich herhaalt, bespreekt de stamgroepleerkracht dit met het betreffende kind & ouders.   

   

Op dit moment is de leerlingenraad bezig met het organiseren van een Spel-o-theek voor in de pauzes. Er zijn allerlei buitenmaterialen zoals springtouwen en verschillende soorten ballen uitgezocht en besteld. Kinderen kunnen die binnenkort lenen en na het spelen weer inleveren. 

 

Mocht je als ouder ideeën, vragen en/of opmerkingen hebben? Laat het ons weten!